Manual de comerç urbà. Reptes de la dinamització comercial, amb un enfocament des del màrqueting

La forta competitivitat comercial actual ha portat el comerç urbà a haver de lluitar per la seva subsistència. En un moment en què la forma de relació amb la clientela ha sofert profundes transformacions, resulta necessària la definició del model de comerç que millor contribueixi a promoure la gestió del comerç en el dia a dia.

Precisament, i dins la definició del model comercial dels municipis, un dels seus pilars més importants descansa en les activitats en matèria de dinamització del comerç que les diferents administracions catalanes han dut a terme per tal de potenciar aquest teixit comercial que, sens dubte, presenta valors notoris molt importants a nivell econòmic, cultural, social i de progrés dels municipis.

En aquest sentit, i després de la publicació, l’any 2007, del Manual de comerç urbà: un enfocament des de l’òptica del màrqueting, la constant evolució que ha sofert el món del comerç requeria l’actualització d’aquesta obra, amb una nova versió que aprofundís en aquells aspectes més innovadors.

Així doncs, en aquesta segona versió s’actualitzen i introdueixen nous conceptes vinculats al comerç urbà i a la seva dinamització. Una combinació de conceptes i exemples pràctics que, sense obviar les percepcions del territori, vol donar resposta a aquelles qüestions que els ens locals es poden plantejar en relació al comerç urbà i les seves diferents dinàmiques competitives.

El llibre que teniu a les mans, doncs, vol donar resposta a preguntes com: quins són els passos previs que cal tenir presents en un projecte de dinamització del comerç? Quin és el paper dels operadors comercials? Quin rol té la formació en la dinamització del comerç? Com s’ha de motivar i implicar el comerciant en la dinamització comercial dels municipis? Com cal tractar la dinamització comercial dels mercats municipals? I en relació al comerç urbà dels petits municipis, com s’ha de dinamitzar? Quines noves eines de dinamització comercial podem utilitzar?

La resposta a aquestes i altres qüestions són l’objecte d’aquest manual, que es presenta distribuït en 4 grans blocs.

  • Un primer bloc que tracta sobre el procés de dinamització comercial, i en què es fa una introducció al món de la dinamització comercial, al reconeixement de l’estructura comercial i a les eines que tenim a l’abast per a la dinamització del comerç urbà.
  • Un segon bloc, sota el títol “Eines de suport a la dinamització comercial”, en què s’aprofundeix en relació a la formació del teixit comercial, les eines de lideratge i del foment associatiu més idònies, així com un darrer espai en què es tracta l’espai comercial urbà i el seu necessari encaix en la dinamització comercial.
  • El tercer bloc desenvolupa, de forma específica, els formats comercials amb més tradició dins les trames urbanes, com és el cas dels mercats municipals i la dinamització dels petits municipis, entre d’altres.
  • El darrer i quart bloc del llibre inclou dos apartats que volen ser una radiografia del comerç vist pels agents del territori. El primer apartat es pot resumir com un estudi quantitatiu sobre com els diferents agents vinculats veuen el comerç urbà avui dia. El segon apartat d’aquest bloc descriu diferents bones pràctiques de comerç urbà que s’han portat a terme en el territori català, i que pretenen definir les millors pràctiques per a l’excel·lència en el camp de la dinamització comercial.

El llibre  Manual de comerç urbà: un enfocament des de l’òptica del màrqueting és una obra dirigida per  Oriol Cesena Mèlich.

Oriol Cesena, director de Focalizza és llicenciat en administració i direcció d’empreses (ADE) i expert en màrqueting. Compagina la tasca de director de la consultora amb la docència a diferents universitats nacionals i internacionals. És autor de diferents llibres en l’àmbit del màrqueting i la promoció del comerç urbà.

Descarrega't ara el llibre

* indica camps obligatoris