Identificació de bones pràctiques internacionals en estratègies urbanes alimentàries

Més fotos:

Treball Focalizza d'Identificació de potencials bones pràctiques nacionals i internacionals en l’àmbit de la sobirania alimentària

Focalizza va realitzar un projecte de cerca i identificació d’aquelles estratègies urbanes alimentàries que s’estan desenvolupant en el marc europeu, on destaquen ciutats com Milà, Copenhaguen, Amsterdam, Brussel·les, Bristol i Malmö.

El projecte va pretendre complementar el coneixement de la ciutat de Barcelona i els seus òrgans de gestió, per tal que, en un futur proper, es pugui iniciar un procés de desenvolupament i foment del marc sobirà alimentari.

El contingut del Treball d’Identificació de potencials bones pràctiques nacionals i internacionals en l’àmbit de la sobirania alimentària es va basar en:

 • Identificar les categories de polítiques públiques urbanes pel foment de la sobirania alimentària i el producte de proximitat:
  • Consells alimentaris participatius que contribueixen al foment d’un sistema alimentari saludable, sostenible i respectuós amb el medi ambient.
  • Programes educatius i de sensibilització en relació al foment dels hàbits saludables, el respecte pel medi ambient i la seguretat alimentària.
  • Projectes per al foment de la compra pública alimentària responsable a través de normatives i contractes públics que incentivin la compra de productes de proximitat i ecològics.
  • Estratègies per a la protecció del territori, figures d’ordenació territorial, de cessió i custòdia de terrenys, així com actuacions que volen protegir i recuperar el terreny per a la pràctica agroalimentària.
  • Estratègies per al reaprofitament alimentari a efectes d’evitar el malbaratament dels aliments en totes les seves fases (producció, transformació, comercialització,…).
  • Estratègies de comercialització que volen fomentar la venda de productes alimentaris de proximitat.
  • Actuacions vinculades a la legislació, fent referència a ordenances municipals, a regulacions urbanístiques que afectin a aquest àmbit i normatives estatals en forma de llei per desenvolupar polítiques actives de foment de la sobirania alimentària.
  • D’altres projectes vinculats a polítiques públiques alimentàries.
 • Conèixer les principals iniciatives públiques o el suport públic en l’àmbit alimentari.
 • Elaborar les principals conclusions en referència a la implementació de polítiques públiques urbanes alimentàries en el territori europeu, així com la incidència que poden generar a la ciutadania.

Des de Focalizza, empresa dirigida per Oriol Cesena, creiem en l’importància de l’alimentació en les estructures urbanes i en la societat actual, i en l’impuls polítiques públiques transformadores que promoguin la sobirania alimentària.

TÍTOL:
Identificació de bones pràctiques internacionals en estratègies urbanes alimentàries

COBERTURA GEOGRÀFICA:
Europa

DATA:
Maig 2015

CLIENT:
Ajuntament de Barcelona

Vull rebre més informació